SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sose gondoltam, hogy egyszer velünk is megtörténik: a fiam bántalmazó lett az iskolában

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-15
Egy kétségbeesett édesanya osztotta meg velünk a gondolatait. Mit tehet a szülő, ha a gyereke bántja a társait?
Sose gondoltam, hogy egyszer velünk is megtörténik: a fiam bántalmazó lett az iskolában

A gyerekem folyamatosan szekálja a társait - hogy juthattunk idáig, hogy bántalmazó lett belőle? 

Csak ülök az irodában a munkahelyemen, és le vagyok döbbenve. Az előbb hívott a fiam tanára. A gyerekem már megint bántotta a többieket. Legszívesebben elsüllyednék szégyenemben. 

Mi nem ilyennek neveltük, nem tudom, hol rontottuk el... 

Hogy mi történt? Van egy új kislány az iskolában, aki túlsúlyos. Folyamatosan szekálja őt, hogy milyen csúnya, milyen kövér, nézzen már tükörbe. A háta mögött vízilónak nevezi. Tesiórán is folyton cikizi, amiért ő nem tud olyan gyorsan futni, mint a többiek. Próbáltam elbeszélgetni vele, eltiltottam őt a telefonozástól és a számítógéptől is, de mintha az egyik fülén bemenne, amit mondok, a másikon meg ki. 

Ráadásul nemcsak őt bántja. Van egy kitűnő kisfiú az osztályban, neki is beszólogat. Olyan is előfordult, hogy kivették a táskájából a házi feladatát és nem adták neki vissza. Egyszer meg pár osztálytársával együtt bezárták a gyereket a szekrénybe. 

De ami ma történt, azon nem tudok továbblépni. Amikor az a duci kislány kilépett az iskola ajtaján, megint elkezdték őt csúfolni. Állítólag a lány próbálta megvédeni magát, erre a fiam és egy másik gyerek egész úton követték a kislányt és folyamatosan szidták, kritizálták a haját, az öltözködését, a testmagasságát, és még akkor sem hagyták abba, amikor már sírt. 

Nem tudom, miért gonoszkodik, régebben olyan aranyos kisfiú volt... Lehet, hogy olyanokkal barátkozik, akikkel nem kéne? Vagy túl megengedő voltam vele szemben? Milyen büntetést tudnék még kitalálni, ha az sem érdekli, ha elveszem a telefonját? 

Mindenképpen bemegyek az iskolába és beszélek az osztályfőnökkel. Az érintett gyerekektől pedig bocsánatot kell kérnie. Mégpedig nyilvánosan. Ebből nem engedek. 

De ugye idővel javulni fog a helyzet? 

Egy kétségbeesett édesanya
 

A szakértő véleménye

Jánosi Valéria párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember válaszolt a témában a kérdéseinkre. 

- Miért bánthat egy gyerek másokat, milyen tényezők állhatnak a háttérben, ha egyébként rendezett családból származik? Előfordulhat, hogy saját magát szeretné jobb fényben feltüntetni mások előtt, és ezt azzal próbálja elérni, hogy másokat leértékel?

- Igen, az is megjelenhet az okok között, hogy szeretne menő lenni az osztályban, vezér szerepre tör. De emögött további okok rejtőzhetnek.

Például az, hogy otthon is ezt a mintát látta: lehet bántani, lehet kigúnyolni, megalázni a másikat. Számára ez a normális, más mintát nem látott, ebben nőtt fel.

Előfordulhat, hogy az egyik szülő bántalmazza ilyen módon a másik szülőt, esetleg a gyerekeket is. Ilyen bántalmazó környezeteben a gyerekben gyűlik a feszültség, növekszik az agresszió, amit aztán „átdob” másra, például egy gyengébbnek látszó osztálytársára.

Számára a feszültség levezetésének, a konfliktusok kezelésének a bántalmazás lesz az egyetlen módja. És még csak rossznak se érzi, hiszen vele is pontosan így bánnak a szülők…

- Milyen segítséget kérhet ilyenkor a szülő, hova érdemes fordulni és hogy kezeljük a már kialakult problémát, konfliktust a gyerekek között? (Nyilvános bocsánatkérés? Büntetés? Elbeszélgetés? Mi segíthet?)

- A szülőknek érdemes lenne a saját házuk táján söprögetni, és végiggondolni, ők hogyan beszélnek egymással és a gyerekükkel. Milyen mintát mutatnak neki? Lehetséges, hogy ők maguk is kigúnyolják, megalázzák a gyereküket? Esetleg eltűrik, hogy a párjuk így bánjon velük?

A megoldás elsősorban szakmai segítség kérése lenne. Leginkább családterápia formájában, ahol az egész család megjelenik. 
 

Jánosi Valéria

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja